Levenslessen

Levenslessen

Les van acceptatie

Het leven gaat niet altijd over rozen, maar stel je eens voor dat met ingang van morgen je leven wel over rozen gaat. Dus morgen doe je de deur open en wat zie je … rozen en nog eens rozen … niets anders dan rozen.
Als je dag in, dag uit die deur weer open doet, dan kun je geen roos meer zien, dan is het een hele saaie boel geworden. En je leert er niets van. Je bent op deze wereld gekomen om innerlijk te mogen groeien, vandaar dat het leven uit toppen en dalen bestaat.
Dalen zijn nodig om van te leren, het zijn godsgeschenken. Wanneer mensen in een dal zitten, dan hoor je ze wel eens zeggen: ‘O jeetje, dat mij dat nu weer moet overkomen, wat ben ik toch zielig.’ Dat laatste zullen ze waarschijnlijk niet hardop zeggen. Als je het zo ervaart, dan leer je niets. Probeer de situatie eens te bekijken en zeg tegen jezelf: ‘Wat is de bedoeling hiervan, wat kan ik hiervan leren?’
Door deze vragen aan jezelf te stellen, ben je al bezig om je beleving te veranderen. Heel vaak wordt met de beste bedoelingen gezegd: ‘Dat moet je loslaten.’ Maar de vraag is: hoe doe je dat? In de praktijk werkt dat niet. De enige manier is acceptatie. Accepteer de dingen die op je pad komen en je komt meer en meer in harmonie. Als je kunt accepteren, dan besef je dat alles wat God jou geeft nodig is om innerlijk te kunnen groeien.

Les van perfectie

Als je een doel in je hoofd hebt, dan wil je dat doel ook bereiken. Perfectie wil zeggen, dat je je levenspad wilt sturen. Maar als je levenspad langs dat doel loopt, dan heb je niet bereikt wat je wilde bereiken. Je gaat dan aan jezelf twijfelen, waardoor je onzeker wordt. Blijf nou gewoon op dat pad lopen, dan is er niets aan de hand.

Les van eigenwaarde

Veel mensen willen zich waarmaken. Heb je je wel eens afgevraagd, waarom je dat wilt? Waarmaken heeft altijd te maken met waardering, het krijgen van schouderklopjes.
Stel, je hebt je waargemaakt en je krijgt schouderklopjes, dan geeft dat een gevoel van eigenwaarde. Je voelt je groeien, je denkt dat je iemand bent. Wanneer je de schouderklopjes niet krijgt, dan vind je dat je niet gewaardeerd wordt en duikel je naar beneden. Op deze manier ben je afhankelijk van de goedkeuring of afkeuring van anderen.
Je bent bezig met opzitten en pootjes geven. En als je dat doet, krijg je misschien een koekje of een aai over je bol. Als je gewaardeerd wordt of niet gewaardeerd wordt, dan is dat iets wat bij die ander hoort. Ga er dus niet naar leven, want in beide gevallen doe je jezelf tekort.

Les van Boeddha onder de boom

Boeddha zat onder een boom en er kwam een man op hem af, die vreselijk boos was en het ene scheldwoord na het andere in de richting van Boeddha slingerde. Maar Boeddha reageerde niet. Op een gegeven moment wist de man niet meer wat hij moest zeggen.
Het werd stil en op dat moment zei Boeddha tegen de man: ‘Als je mij een cadeautje had willen geven en ik had dat cadeautje niet willen hebben, wat had jij er dan mee gedaan?’
De man zei: ‘Dan had ik dat cadeautje zelf gehouden.’ Waarop Boeddha zei: ‘Alles wat mij zonet hebt willen geven, mag je allemaal zelf houden.’ Wanneer er iemand tegen je tekeer gaat of over je roddelt, beschouw dat dan als negatieve cadeautjes.
Negatieve cadeautjes horen niet bij je en die hoef je niet in ontvangst te nemen. Geef ze terug. Dat hoef je niet hardop te zeggen, want anders denkt die ander, waar heeft hij of zij het over? Geef ze in gedachten terug en je zult zien dat het werkt, de ander blijft ermee zitten. Ga ook nooit in discussie, want zodra je in discussie gaat, dan stem je je af op de golflengte van de ander. Het gevolg is dat jij ermee blijft zitten en de ander loopt fluitend de deur uit.

Les van serieus zijn

Serieus zijn lijkt een mooie eigenschap, maar het houdt in dat je ernstig bent. Je hebt de neiging om je ergens in vast te bijten. Maar wat vandaag belangrijk is, is morgen onbelangrijk. Je mag leren relativeren en meer van het leven te genieten.

Les van verlangen

Ongeduld is de schaduw van verlangen. Des te groter het verlangen, des te groter wordt de schaduw. Als het verlangen een obsessie wordt, dan komt het ongeduld naar boven. Hoe intenser het verlangen, des te groter het ongeduld, des te meer heb je jezelf opgesplitst.

Les van verwachtingen

Als verwachtingen niet uitkomen, dan volgen er teleurstellingen. Verwachtingen zijn normen die je zelf stelt en waar anderen aan moeten voldoen. Maar zoals je weet, anderen zijn anders en dat kun je dus schudden. Hoe hoger de verwachtingen, des te groter zijn de teleurstellingen. Als je geen verwachtingen hebt, dan zijn er ook geen teleurstellingen.

Les van het geweten

Heel vaak wordt gezegd: geweten, dat is je innerlijke stem. Het stemmetje dat zegt: dat is goed en dat is slecht. Maar het geweten is niets anders dan aanpraterij, niets anders dan conditionering. Het geweten wordt gevormd door opvoeding, en normen en waarden van kerk, cultuur en maatschappij. Als je naar die conditionering gaat leven en eens een keer buiten de pot piest, dan krijg je last van dat zogenaamde geweten.

Les van dualiteit

Stel je loopt door een bos en je komt terecht bij een vijver. Midden in die vijver zie je een prachtige waterlelie. Mensen hebben meestal alleen aandacht voor die bloem en zeggen dan ook: wat een prachtige bloem he. Maar als je langs de stengel naar beneden gaat, dan kom je terecht bij de worteltjes die in de modder zitten. En zonder die modder kan de bloem niet groeien.
Van modder tot en met de bloem is een geheel, het ene kan niet zonder het andere. Modder en bloem zijn geen tegenstellingen, ze vullen elkaar aan opdat innerlijke groei mogelijk kan worden. Mensen zien zichzelf vaak als die bloem en hun buurman als modder of ze smijten met modder. Als je dat doet, dan heb je nog steeds niet in de gaten, dat je die modder zo hard nodig hebt om te kunnen groeien. Als je de modder niet accepteert, dan verwelk je als bloem heel snel, dan stagneert je innerlijke groei. De bloem is niet tot ontplooiing kunnen komen.
Stel dat je in je volgende levens steeds weer die bloem zult zijn en je je weer zult onttrekken aan de modder. Begrijp je dan dat je op deze manier in vele, vele levens geen stap verder komt. Als je vanuit een hoger inzicht de levenslopen van alle mensen op deze wereld zou kunnen zien, dan ervaar je dat alles wat er plaatsvindt elkaar aanvult. Dan besef je dat er geen tegenstellingen bestaan. Vandaar dat God de crimineel net zo lief heeft als de brave Hendrik. Als je dit kunt inzien, dan praat je niet meer over goed en kwaad.

Les van situaties

Je levenspad is geplaveid met situaties, situaties waarmee je mag leren omgaan. Dat mee leren omgaan wordt ook wel beleving genoemd. Jouw beleving kan je innerlijke groei al of niet bevorderen. Zoals ik al zei: je levenspad is geplaveid met situaties. En elk moment bevind je je in een situatie.
Situaties zijn echt, problemen niet. Problemen zijn belevingen van situaties. Ik zal dat proberen uit te leggen. Stel dat je met tien andere mensen in dezelfde situatie zit. En ik vraag aan de eerste persoon: ‘Wat vind jij van deze situatie?’ Hij zegt: ‘Dat stelt helemaal niets voor, daar til ik niet aan.’ Deze persoon heeft geen probleem en het heeft niets met verdringing te maken. De tweede zegt: ‘Ik til er voor 10% aan’, de derde voor 20% en de laatste voor 100%.
Deze laatste noem ik zwaartillend en heeft een enorm probleem. Het ligt dus aan jouw beleving in hoeverre je de grootte van jouw probleem maakt. Een zwaartillend iemand heeft nog niet in de gaten dat zo’n situatie bedoeld is om innerlijk te kunnen groeien. Ik had ook kunnen zeggen: ‘Problemen zijn illusies’, en dat is de kosmische realiteit, maar dat is voor de meeste mensen nog een te grote stap.

Les van de wereld

Je probeert een bijdrage te leveren om wereldsituaties, die je niet kunt verkroppen, te verbeteren. Wereldsituaties zijn er voor de mensen om van te mogen leren, en hoe haal jij het dan in je hoofd om zulke situaties te veranderen? Het enige wat je kunt veranderen, is je beleving. Als je je beleving verandert, dan verandert jouw wereld.

Les van gehechtheid

Als je je aan iets of iemand hecht, dan ben je altijd bang om het te verliezen. Je hebt jezelf afhankelijk gemaakt, waardoor je niet jezelf kunt zijn. Je kunt alleen vrij zijn als je je aan niets meer hecht.

Les van impulsiviteit

Impulsief zijn wil zeggen: te snel, te direct reageren op. En als je dat doet, dan kun je er achteraf spijt van krijgen. Je bent jezelf aan het plagen. Voordat je te snel reageert, probeer dan eerst eens van 1 t/m 10 te tellen. Wat mij betreft mag je daar een hele dag over doen, en op een moment ben je niet impulsief meer. Dat betekent dat je de dingen wat objectiever kunt gaan bekijken, vanuit een hoger standpunt kunt gaan bekijken. Dan plaag je jezelf niet meer en daar leer je ontzettend veel van.